Életrajz

 

Újságcikkek

 

CD-k és zenehallgatás

 

Nat Nichols Gospel munkák 

 

Kovács Panni és Nat Nichols munkái

 

 

Hangversenynaptár

 

Főoldal

 

 

Újságcikkek

 

 

 

VÁCI NAPLÓ, 2000. SZEPTEMBER 29.

 

Amerikából is Vácra húzta a szíve

 

Podholiczky Judit cikke

 

A világ számos pontján élnek magyarok. Ám Nat Nicholst (született Nyéky Szabolcs) szíve visszahúzta szülővárosába, Vácra.

Nyéky Szabolcs már 9 éves korától klasszikus zenét tanult nagyapjától, Kövi István zeneszerző-karmestertől, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Kodály Zoltán tanítványa volt. 1956- ban, tizenhét éves korában elhagyta Magyarországot és az Egyesült Államokban telepedett le.

- A forradalom nem úgy végződött, mint ahogyan azt mi szerettük volna, ezért barátaimmal – anélkül, hogy a szüleinknek szóltunk volna – elhagytuk Magyarországot. Nem volt könnyű. Kétszer próbálkoztunk hiába, csak harmadszorra sikerült. 1957. január 1- jén már az Egyesült Államokban voltam – meséli a magyar származású jazz-zongorista. – 1962- ben Indianában játszottam, ahol a feleségem is tanult. Nagyon fiatalok voltunk még akkor.

A feleségem Hawaii-ról érkezett Indianába. A kapcsolatból hamarosan házasság lett. Tulajdonképpen itt a Copa Cabanában kezdődött a karrierem. Lehetőségem nyílt Amerika híres énekeseit kísérni, mint például Frank Sinatrat és Jack Jonest. Gyorsan repültek az évek. Hét gyermekem született: öt lány és két fiú. Három évvel ezelőtt súlyos tragédia ért. Meghalt a feleségem és 26 éves fiam. Ő volt a családomban a „legnagyobb” magyar. Szerette volna megtudni, hogy honnan származik. Azt tervezte, hogy hazajön Magyarországra és borral fog foglalkozni. Ezt a lehetőséget a halál elvette tőle. Nem tudtam, mit csináljak. A szívem visszahúzott Vácra. Nem volt már semmi, ami Amerikában tartson.

Nat Nichols első CD- je megjelent Magyarországon. Lányának, Talithának írt szerzeménye is hallható ezen a lemezen. Nat zongorastílusa a hagyományos afro-amerikai jazz-zenét követi, amelyet a klasszikus zenével és magyar népzenével ötvöz.

 

Elérhetőség: e-mail: nathanaelnichols@yahoo.com

TEL/FAX/MSM: +36-20/364-02-31

Küldjön üzenetet Facebook-on!