Életrajz

 

Újságcikkek

 

CD-k és zenehallgatás

 

Nat Nichols Gospel munkák 

 

Kovács Panni és Nat Nichols munkái

 

 

Hangversenynaptár

 

Főoldal

 

 

Életrajz

 

Nat Nichols magyar származású jazz-zongorista és zeneszerző, aki 1939- ben született Vácott. Apja könyvelő és borász volt anyja amellett, hogy a család körüli teendőket látta el, klasszikus zenét játszott és tanított.  Nat az édesanyján keresztül nagyapjától, Kövi Istvántól örökölte zenei tehetségét, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia diplomás tanítványa- és zeneszerzőjeként kezdte el tanítani unokáját 9 éves korában. Így kezdődött Nat Nichols zenei élete a klasszikus zene világában. Nem sok évre rá

Nat megismerkedett a jazz zenével. Dallamokat szerzett és kifejlesztette saját zenei világát, amely a klasszikus zene iránti érdeklődését a háttérbe helyezte. Így 14 éves korában megalapította saját jazz kombo zenekarát. 1956- ban, 17 évesen Nat elhagyta Magyarországot és az Egyesült Államokban telepedett le. Ohio állam Cleveland városában kezdte el zenei pályafutását: éttermekben és klubokban zongorázott. Ennek köszönhetően később beutazta az Egyesült Államok középső részét. Nat igazi zongora karrierje 1962- ben indult el. Egy Chicago közeli kisvárosban megismerkedett a Hawaii szigetekről származó Jeannine- nel, akit Honoluluban el is vett feleségül. Ugyanott 1963- ban sikerült jazz trióját megalapítani és először a Don the Beachcomber night-clubba, majd a híres Honolulu Copa Cabana- ba leszerződni. A Copa Cabana lehetőséget adott Nat- nek, hogy Amerika híres énekeseit kísérje és fellépjen ismert jazz-zenészekkel. Három év múlva családjával együtt visszatért az államokba, ahol idővel hét gyermeke született.

Később Nat Indiana államba költözött, ahol egy Chicagohoz közeli kisvárosban telepedett le. Ezúttal Chicago- ban folytatódott jazz karierrje. 1965- ben készült el első jazz lemeze WIND FROM THE DANUBE címmel, majd a következő évben SPRINGPLAY c. albumával mutatta be zongorajátékát és zeneszerzői képességét.

Az évek múltán Nat játéka tökéletesedett és számtalan szerzeményét neves amerikai énekesek és jazz-zenészek adták elő különböző lemez- és CD- felvételeken, koncerteken.

1997- ben, felesége halála után Nat visszatért Magyarországra, ahol folytatta a zeneszerzést és koncertfellépéseit. Ekkor jelent meg első európai CD lemeze NATURALLY címmel, 13 saját szerzeményével, melyet 2001- ben a MINOR TRAFFIC 17 új dallal követett. A három album létrejötte főként Zsuzsának köszönhető, aki Nat felesége és minden segítséget megadott ahhoz hogy az újabb zenei alkotások komponálása és művészi előadása továbbra is nagy sikerrel történjen.

A 2002- ben kiadott CD lemezeken a jazz kedvelői hasonlóan felfedezhetik Nat jazz-piano stílusát, amely a hagyományos afro-amerikai előadást ötvözi az európai zenével. Ez alapjában véve is olyan műfajt produkál, ahol a zenész a maga személyiségét adja, felhasználva saját tempóját és stílusát. Ez az egyéni stílus aztán meghatározza az egész zenét a hallgató számára. Így a jazz improvizáció hasonlít a klasszikus zeneszerzők stílusához, improvizációihoz.

Napjainkban Nat Nichols kreatívan hasznosítja az afro-amerikai és klasszikus amerikai jazz elemeit. Olyan zenész, aki szándékosan választotta a jazzt saját tehetségének kifejezésére. 42 éves zenei tapasztalattal tért vissza az Egyesült Államokból, hogy itt folytassa fellépéseit, zeneszerzői pályafutását.

 

Nat Nichols munkássága:

The Very Best of  Nat Nichols Trio – Kazetta

Wind from the Danube (1965) – CD

Cheek to Cheek (1997) – CD Lynn Lawson-nal

The Blues CD (1998) – CD Kathy Hogan-nal

Naturally (2000) – CD

Minor Traffic (2001) – CD

Blue Horison (2003) – CD Lynn Lawson és Kathy Hogan közreműködésével

24 dal és egy CD Kovács Pannival

Jazz Fake Book – kotta Nat Nichols szerzeményeiből

Elérhetőség: e-mail: nathanaelnichols@yahoo.com

TEL/FAX/MSM: +36-20/364-02-31

Küldjön üzenetet Facebook-on!